Beste wijkbewoners,
Om te beginnen: hartelijke dank voor jullie belangstelling voor de informatieavond die het Energieteam De Hunze/Van Starkenborgh op 28 april in De Hunzeborgh hield. De bijeenkomst was dankzij jullie inbreng een nuttige volgende stap richting een platform dat de wijkbewoners ondersteunt en hun belangen behartigt bij het aardgasvrij maken van onze wijken. We doen ons voordeel met alle gemaakte op- en aanmerkingen en komen bij u terug als we onze plannen verder hebben uitgewerkt.
Wat is er op de informatieavond gezegd en besproken? Een beknopte terugblik.
Peter Altena heette namens het Energieteam de belangstellenden en de sprekers van harte welkom. Hij legde het doel uit van het team: een organisatie opzetten die wijkbewoners enthousiast maakt voor energiebesparende maatregelen, hen ondersteunt bij de verduurzaming van hun woning en in de energietransitie de wijkbelangen behartigt. Hij sprak de hoop uit na de pauze te vernemen wat de wensen en ideeën van de aanwezige bewoners zijn. Hij kondigde de drie sprekers aan die voor de pauze aan het woord zouden komen.
De eerste was Wouter Pronk van Grunneger Power (grunnegerpower.nl). Grunneger Power is een energiecoöperatie met meer dan 2000 leden die twee dingen doet: duurzame energie opwekken en initiatieven voor de opwekking van duurzame energie ondersteunen. Zo’n initiatief, vertelde Pronk, gaat altijd samen met energiebesparende maatregelen in de woningen. De leidende gedachte is dat de energietransitie van onderaf vorm krijgt en wordt ontwikkeld door samenwerking van georganiseerde bewoners, marktpartijen en overheid. Grunneger Power steunt het prille initiatief in De Hunze/Van Starkenborgh. Deze avond moet een idee geven hoe de bewoners zich gesteund en vertegenwoordigd zouden voelen door het team. De gemeente Groningen wil in 2035 van het gas af zijn. Per wijk/buurt/dorp is bekeken hoe dat in principe het beste kan: door de aanleg van warmtenetten, door de installatie van hybride warmtepompen (die woningen deels elektrisch, deels met groen gas verwarmen) of volledig elektrisch. Vooralsnog valt voor De Hunze/Van Starkenborgh de keuze op de laatste methode. De gemeente houdt de mogelijkheid open voor een collectieve warmtepomp. Een definitieve beoordeling voor onze wijken komt pas na 2030.
Vervolgens was het woord aan Jan-Willem Brontsema van de gemeente Groningen en het Energieloket. Beide ondersteunen inwoners van de gemeente bij het nemen van energiebesparende maatregelen en de omschakeling naar aardgasvrij. Op de website regionaalenergieloket.nl/groningen vindt men voor een veelheid aan verschillende types woningen een aantal eerste stappen om energie te besparen, wat de kosten daarvan ongeveer zijn en of er mogelijkheden zijn om er subsidie voor te krijgen. Op de landelijke website milieucentraal.nl zijn eveneens veel tips te vinden. Ook kan een beroep worden gedaan op energiecoaches (grunnegerpower.nl/energiecoaches) die in de woning komen kijken welke eerste stappen richting verduurzaming kunnen worden gezet. Voor de meer ingrijpende maatregelen adviseert Brontsema een deskundige energie-adviseur in te huren.
De gemeente probeert twee keer per jaar een collectieve inkoopactie van diensten en materiaal te houden, die de deelnemers een tijdige en goede uitvoering door een betrouwbaar bedrijf garandeert. In juni komt er waarschijnlijk een aanbod voor onder meer zonnepanelen en isolerend glas. In de tweede helft van het jaar komt er mogelijk een aanbod van warmtepompen. Tot slot: voor ouders die de kinderen energiebewust willen maken, is er de website www.juniorenergiecoach.nl.
De laatste spreker was Kathelijne Bouw van de Hanzehogeschool Groningen /Rijksuniversiteit Groningen. Voor haar promotie ontwikkelt ze een methode waarmee gelijktijdig wordt onderzocht wat de verduurzamingsmogelijkheden voor een wijk zijn en welke daarvan de voorkeur heeft van de bewoners. Die methode gaat ze uitproberen in De Hunze/Van Starkenborgh. Daartoe wordt een deel van de wijkbewoners gevraagd twee maal een vragenlijst in te vullen. Bovendien houdt Kathelijne twee keer een workshop met zo’n 20 bewoners. Naar verwachting bestaat daarvan in oktober een beeld waarmee het Energieteam ook zijn voordeel kan doen bij de verdere ontwikkeling van het initiatief. De aanwezigen stemmen ermee in dat het Energieteam verder samenwerkt met Kathelijne.
Na de pauze was er een gedachtewisseling die de volgende wensen, vragen en aandachtspunten opleverde.
o Er blijkt vooral behoefte aan praktische informatie over de verduurzaming van de woningen. Het streven is dat bewoners gaan samenwerken en van elkaar kunnen leren. Een goed voorbeeld: in de Van Loghemstraat heeft een groep bewoners gezamenlijk isolerend glas ingekocht. Dat initiatief is vooralsnog goed verlopen. Andere bewoners kunnen wellicht hun voordeel doen met de ervaringen in de Van Loghemstraat.
o Vragen om collectieve voorzieningen voor de wijk: bijvoorbeeld een accu waarin elektriciteit kan worden opgeslagen als straks de salderingsregeling voor zonnepanelen minder gunstig is. Een ander idee: plaats een paar windmolens in de wijk. In de donkere wintermaanden kunnen die de dip opvangen in de productie van zonne-energie. (Jan-Willem Brontsema merkte overigens op dat de nieuwe salderingsregeling niet heel veel slechter zal zijn. Een investering in zonnepanelen zal zich volgens hem ook bij de nieuwe regels in zeven tot acht jaar terugverdienen)
o Naast de praktische ondersteuning, is het van belang dat het platform zich bezighoudt met de belangenbehartiging van de bewoners in de energietransitie. Het is nodig dat bij het aardgasvrij maken van de wijk de bewoners zelf het voortouw nemen en het initiatief niet aan de gemeente of energiebedrijven overlaat. Zijn er bijvoorbeeld alternatieven voor de (voorlopige) keuze van de gemeente voor all- electric die voor de bewoners aantrekkelijker zijn?
o Wat aandacht behoeft: als de wijk volledige elektrisch wordt, heeft het plaatselijke elektriciteitsnetwerk dan wel voldoende stroom.
Hoe verder na de informatieavond?
De informatieavond heeft het Energieteam voldoende stof opgeleverd om verder te denken over de activiteiten waarmee het de bewoners kan steunen en het soort organisatie (vereniging werkgroep, coöperatie) waarin dat het beste kan gebeuren. Verder wordt met grote belangstelling uitgekeken naar de uitkomsten van het onderzoek van Kathelijne Bouw.
Wie doet mee?
Het Energieteam telt nu drie leden. Het zou heel fijn als zich nog een paar wijkbewoners melden om mee te denken en te helpen bij het initiatief. Belangstelling? Stuur een e-mail naar energieteam@dehunzevanstarkenborgh.nl.
Voorstellen of ideeën?
Kun of wil je niet lid worden van het Energieteam maar heb je wel ideeën, voorstellen of suggesties? Ook die zijn welkom op ons e-mailadres.
Laatste vraag: Wie wil energiecoach worden?
Het Energieteam zoekt een enthousiaste man of vrouw die als vrijwilliger wijkbewoners tips wil geven over energiebesparende maatregelen van hun woning. Hij/zij krijgt daarvoor een opleiding.
Met vriendelijke groet,
Het Energieteam De Hunze/Van Starkenborgh
Peter Altena, Leo Kuilman en John Geijp