Informatie over subsidie voor isolatie en ventilatie maatregelen op grond van maatregel 29 van Nij Begun

Woningeigenaren in de provincie Groningen en Noord-Drenthe kunnen vanaf het 1e kwartaal van 2025 subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Dit is één van de maatregelen die de overheid neemt om mensen met aardbevingsschade te helpen. Er is in totaal € 1,65 miljard beschikbaar om woningen te isoleren. Het gaat daarbij om de maatregelen 28 en 29 van Nij Begun. Doel van de maatregelen 28 en 29 is om zoveel mogelijk woningen te isoleren. Voor De Hunze en van Starkenborgh is maatregel 29 van belang.
Bij het beoordelen van de subsidieaanvragen wordt gekeken of de maatregelen bijdragen om te komen tot de standaard voor woningisolatie. Welk deel van de kosten vergoed wordt, hangt onder andere af van de kenmerken van de woning, en hoe goed die al is geïsoleerd.  

Er is een verschil in hoogte van de maximale subsidie tussen wat bewoners van De Hunze en bewoners van van Starkenborgh kunnen ontvangen.
– Bewoners van van Starkenborgh kunnen 100% van de isolatie- en ventilatiekosten vergoed krijgen, tot een maximum van € 40.000. Dit komt omdat voor van Starkenborgh en ook voor andere gebieden in de provincie Groningen geldt dat meer dan 30% van de woningen onder de versterkingsoperatie valt. Als dat zo is, dan komen ook de bewoners van de andere woningen daaromheen voor ditzelfde hogere subsidiebedrag in aanmerking.
– Bewoners van De Hunze kunnen 50% subsidie krijgen voor isolatiemaatregelen, tot een maximum van € 20.000. Dit is ongeveer het dubbele van wat inwoners uit de rest van Nederland krijgen.

De aanpak staat op hoofdlijnen vast. De komende maanden werkt de Gemeente Groningen de aanpak verder uit en ontwikkelt een online tool om subsidie aan te vragen.
Voor meer informatie, zie de website van de Gemeente Groningen.

Wachten met het nemen van maatregelen waarvoor u subsidie wilt ontvangen is niet nodig. Maatregel 29 van Nij Begun gaat met terugwerkende kracht in vanaf 25 april 2023 en loopt tot en met 31 december 2035. Woningeigenaren die vanaf 25 april 2023 isolatiemaatregelen hebben genomen, kunnen hiervoor subsidie aanvragen.

Plaats een reactie